Чи існує раннє виявлення ретинопатії (early detection of diabetic retinopathy)?

Діабетична ретинопатія – захворювання сітківки, що розвивається на тлі цукрового діабету І та ІІ типів. Цукровий діабет – це хронічне ендокринне захворювання, яке характеризується постійним підвищенням рівня глюкози у крові. При цьому порушуються всі види обміну речовин – вуглеводний, білковий та жировий, що призводить до ураження периферичної судинної системи та, як наслідок, порушення роботи очей, нирок, печінки та нижніх кінцівок.

На підставі цього пацієнтам із цукровим діабетом важливо регулярно проходити обстеження у профільних фахівців компанії Сheck-Eye.com та проводити спеціальні скринінг тести.

Факторами ризику розвитку діабетичної ретинопатії є тип, тривалість, рівень компенсації цукрового діабету, гіпертонічна хвороба, периферична ангіопатія нижніх кінцівок, ниркові проблеми. Лазеркоагуляція сітківки дозволяє блокувати крововилив, при цьому відбувається коагуляція нових судин, розсмоктування ексудатів, покращується постачання сітківки киснем. За рахунок лікування лазером за такого захворювання можна «пригальмувати» втрату зору, відновити правильну циркуляцію крові, стабілізувати загальний стан та активізувати обмін речовин.

При проведенні лазеркоагуляції сітківки для лікування діабетичної ретинопатії необхідно враховувати рівень компенсації цукрового діабету у пацієнта та його глікованого гемоглобіну. При неефективності лазерного лікування та появі ознак прогресування діабетичної ретинопатії (проліферативна ретинопатія, крововилив у порожнину ока, відшарування сітківки) проводиться хірургічне лікування – закрита вітректомія. При цьому немає гарантії, що зупинити втрату зору вдасться в повному обсязі. Саме тому не варто ігнорувати регулярні перевірки на ретинотерапію шляхом скринінгу тестів.

Іншими словами, пацієнтів з діабетичним ураженням сітківки ока найчастіше нічого не турбує, і в гості до лікаря-офтальмолога вони самі йти не збираються. Тому всі лікарі, задіяні у наданні допомоги хворим на цукровий діабет, повинні стежити за тим, щоб їхні пацієнти регулярно проходили обстеження у лікаря-офтальмолога. Також, не варто забувати про спеціальні тести і дотримуватися інших рекомендацій, які приписують хворим на цукровий діабет, адже захворювання завжди легше запобігти, ніж боротися з ним.

Add a Comment

Ваш адрес email не будет опубликован.